Είμαστε ήδη στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ίσως και να έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διακοπές μας και ήδη να βρισκόμαστε σε διαφορετικές συνθήκες από ότι στο σπίτι μας. Η αλλαγή των συνθηκών κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους μικρούς μας φίλους. Aς θυμηθούμε κάποια χρήσιμα tips για να τα προστατεύσουμε και να τα φροντίσουμε:
- Μην αφήνετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο. Πολλές φορές μέσα σε λίγα λεπτά εντός του αυτοκινήτου μπορεί να αναπτυχθούν θερμοκρασίες 50 βαθμών κελσίου.
- Φροντίστε για τους ενδο και εξω-αποπαρασιτισμούς του σκύλου και της γάτας για την περίοδο των διακοπών, μιας και τα λοιμώδη νοσήματα είναι σε έξαρση αυτή την εποχή.
- Αν πάτε κάμπινγκ με τους μικρούς σας φίλους, πάρτε οπωσδήποτε μαζί ένα μικρό φαρμακείο για περίπτωση ανάγκης και εξοπλίστε το με αντιβιοτική αλοιφή, αντισταμινικά, αιμοστατικό βαμβάκι και οτιδήποτε σας προτείνει ο κτηνίατρός σας.
- Έχετε παντού νερό. Είτε εντός είτε εκτός σπιτιού. Ιδανικά, βάλτε ένα παγάκι μέσα στο μπολάκι με το νεράκι τους για είναι πιο δροσερό. Επίσης, κρατάτε το σκύλο σας πάντα σε σκιερό και δροσερό μέρος ειδικά τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο καυτός. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις γάτες, οι οποίες θα πρέπει να έχουν επίσης άφθονο δροσερό νερό όταν κάνει ζέστη και να προστατεύονται από τον ήλιο τις ώρες αιχμής, μιας και η άμεση επαφή μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκαύματα. Τα κουνελάκια θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρο όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 24 βαθμούς, αφού μπορεί να πάθουν θερμοπληξία στους 27 βαθμούς.
- Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά και ένα μικρό ζώο μπορεί να καεί από τον ήλιο, ειδικά εάν έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και τρίχωμα.
- Να θυμάστε πως η «ηλιοθεραπεία» δεν κάνει καλό στα ζώα. Επίσης, προσέξτε την καυτή άμμο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του. Σκύλοι με κυκλικά μπαλώματα λόγω τριχόπτωσης ή ελάχιστο τρίχωμα μπορεί να χρειάζονται αντηλιακό. Αν το σκυλάκι σας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το ποιο αντηλιακό θα πρέπει να τους εφαρμόσετε.
- Αν έχετε γάτα και πάτε διακοπές δεν υπάρχει λόγος να την πάρετε μαζί, αρκεί να υπάρχει κάποιος πίσω που να ελέγχει την ημερήσια τροφή και το νερό της, να καθαρίζει την άμμο της και να φροντίζει να έχει δροσερό περιβάλλον. Αν παρόλ’ αυτά αποφασίσετε να την πάρετε μαζί, μην την αφήσετε να περιφέρεται σε κήπους και αυλές. Η έμφυτη περιέργειά της μπορεί να την κάνει να απομακρυνθεί και να χάσει τον προσανατολισμό της.
- Τα τσιμπήματα εντόμων είναι πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν μετά το τσίμπημα δείτε την περιοχή να πρήζεται και το ζωάκι σας να πονά, κυρίως στη μουσούδα και στη γλώσσα, επιβάλλεται η ταχύτατη προσκόμισή του στον κτηνίατρο.
…προσέξτε την καυτή άμμο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις πατούσες του…
Σας ευχόμαστε να περάσετε ένα ξέγνοιαστο και ασφαλές καλοκαίρι παρέα με τα ζωάκια σας.