Θυμάσαι όταν το σκυλάκι σου ήταν σε ηλικία 6 έως 12 μηνών να αλλάζει η συμπεριφορά του και να γίνεται πιο “δύσκολη”; Μήπως έχεις κουτάβι που βρίσκεται τώρα σε αυτή την ηλικία; Αυτή είναι πάνω κάτω η περίοδος εφηβείας στα σκυλιά!
Μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο μερικές αναφορές και καμία ολοκληρωμένη έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι σκύλοι περνούν εφηβεία. Όμως, μια έρευνα που είναι δημοσιευμένη στο Biology Letters επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί υποπτευόμασταν… Ότι τα σκυλιά έχουν μια φάση μειωμένης υπακοής προς τους ιδιοκτήτες τους κατά την εφηβεία.
Όλα τα θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των σκύλων) περνούν μια περίοδο αλλαγής γνωστή ως εφηβεία, όταν το παιδί εξελίσσεται σε ενήλικα, τόσο συμπεριφορικά όσο και αναπαραγωγικά. Η εφηβεία είναι η διαδικασία μέσω της οποίας τα ζώα ωριμάζουν αναπαραγωγικά, με την ωριμότητα συμπεριφοράς να επιτυγχάνεται πολύ αργότερα, στο τέλος της εφηβείας.
Η εφηβεία είναι μια μακρά περίοδος αλλαγής κατά την οποία τμήματα του νεανικού εγκεφάλου αναδιαμορφώνονται σε έναν εγκέφαλο ενηλίκου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αναδιαμόρφωση των νευρικών κυκλωμάτων μας καθοδηγείται από δραματικές ορμονικές αλλαγές και επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά. Οι αλλαγές συμπεριφοράς που παρατηρούνται στους έφηβους ανθρώπους περιλαμβάνουν μειωμένη ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων και των συναισθημάτων τους και αυξημένη ευερεθιστότητα.
Η έρευνα μας δείχνει ότι η εφηβεία είναι μια tricky περίοδος για τις σχέσεις παιδιού-γονέα, με αυξημένες συγκρούσεις. Υπάρχουν επίσης συνδέσεις μεταξύ των προβλημάτων συμπεριφοράς των εφήβων και της ποιότητας της σχέσης παιδιού-γονέα. Τα παιδιά που έχουν ανασφαλή προσκόλληση με τους γονείς τους έχει αποδειχθεί ότι εισέρχονται στην εφηβεία νωρίτερα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σύγκρουση με τους γονείς τους κατά την εφηβεία.
Η σχέση ιδιοκτήτη-σκύλου έχει πολλές ομοιότητες με τη σχέση γονέα-παιδιού, που βασίζεται σε παρόμοιους μηχανισμούς συμπεριφοράς και ορμονικής σύνδεσης. Ωστόσο, η εφηβική περίοδος είναι μια από τις λιγότερο ερευνημένες περιόδους της ανάπτυξης του σκύλου, με λίγα επιστημονικά στοιχεία να είναι διαθέσιμα.
Με βάση αυτά που γνωρίζουμε για τη νευρολογική ανάπτυξη στα θηλαστικά και τον τρόπο με τον οποίο η εφηβεία στους ανθρώπους επηρεάζει τη σχέση γονέα-παιδιού, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η εφηβεία των σκύλων (η οποία συνήθως ξεκινά μεταξύ έξι έως εννέα μηνών) μπορεί να είναι μια ευάλωτη στιγμή για τις σχέσεις σκύλου και σκυλογονιού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε, επισημαίνουν συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι σχέσεις ιδιοκτήτη και σκύλου κατά την εφηβεία αντικατοπτρίζουν εκείνες των σχέσεων παιδιών-γονέων.
- Τα σκυλιά εμφανίζουν αυξημένη επιθυμία για “σύγκρουση” που χαρακτηρίζεται από μείωση της υπακοής. Όπως διαπιστώθηκε, τα σκυλιά που είχαν μια πιο ανασφαλή προσκόλληση με τον φροντιστή τους, ήταν λιγότερο πιθανό να υπακούσουν σε εκείνον κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ενώ η εφηβεία τους ξεκίνησε νωρίτερα.
- Επιπλέον, τα μεγαλύτερα έφηβα σκυλιά (8 μηνών) ήταν περισσότερο πιθανό να δείξουν ανυπακοή απ’ τα μικρότερα έφηβα σκυλιά (5 μηνών).
- Ένας “δύσκολος” έφηβος σκύλος ήταν πιθανό να υπακούει περισσότερο στις εντολές ενός ξένου, παρά του αφεντικού του.
Φυσικά, η εφηβεία του σκύλου σου είναι μια περίοδος που θα περάσει, απλά μέχρι να περάσει να είσαι υπομονετικός και στοργικός!