Σκεφτείτε την εξής εικόνα: Έχετε μείνει μόνοι βράδυ στο σπίτι και παρακολουθείτε στην τηλεόραση ένα θρίλερ. Ο σκύλος σας κάθεται χαλαρός δίπλα σας και απολαμβάνει την παρέα σας. Καθώς λοιπόν το έργο εξελίσσεται αρχίζουν διάφορα τρομακτικά να συμβαίνουν στη οθόνη. Κάποιοι φόνοι, κάποια πρόσωπα που ξαφνικά εμφανίζονται με άγριες διαθέσεις, ακούγονται κάποιες τρομακτικές φωνές, η μουσική γίνεται ανάλογη…Και εσείς αρχίζετε να φρικάρετε. Η αγωνία και ο φόβος κορυφώνονται καθώς δε γνωρίζετε τι θα συμβεί στην επόμενη σκηνή. Και εκεί που ο σκύλος καθόταν μισοκοιμισμένος, χαλαρός και ήσυχος, ξυπνάει και γίνεται και εκείνος νευρικός. Κολλάει πάνω σας και δείχνει και εκείνος να ανησυχεί. Πώς εξηγείται αυτό; Η επιστήμη έχει το λόγο.
Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες τα σκυλιά είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται, να μυρίζουν, για να το πούμε καλύτερα, το αίσθημα φόβου που μπορεί να έχουμε. Και το δείχνουν. Και όχι μόνο αυτό αλλά επηρεάζονται και συμπεριφέρονται ανάλογα. Το ίδιο συμβαίνει και αντίθετα. Όταν εμείς είμαστε χαρούμενοι, εκείνα είναι ήρεμα και χαλαρά.
“Τα σκυλιά έχουν μια απίστευτη ικανότητα να εντοπίζουν κάποια συναισθήματα. Στους ανθρώπους, ο φόβος και η νευρικότητα συνοδεύονται από αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να αναδύονται ορισμένες χημικές ουσίες από το δέρμα μας. Μέσα από αυτές, τα σκυλιά μπορούν κυριολεκτικά να μυρίσουν τα διαφορετικά συναισθήματά μας,” αναφέρει μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Νάπολης στην Ιταλία, στην οποία έγινε το εξής: Οι επιστήμονες πήραν δείγμα ιδρώτα από άντρες την ώρα που παρακολουθούσαν μια ευχάριστη ταινία, όπως το “Βιβλίο της Ζούγκλας” (δείγμα χαράς) και δείγμα από τον ιδρώτα κάποιων άλλων που παρακολουθούσαν ένα έργο θρίλερ, το “Shining” (δείγμα φόβου).
Στη συνέχεια έβαλαν 40 σκυλιά σε δυο δωμάτια μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, ένα δείγμα ιδρώτα και έναν ξένο. Και ενώ ο ξένος δεν κατάφερε να ξεχωρίσει κανένα από τα δείγματα του ιδρώτα, τα σκυλιά το κατάφεραν: “Τα σκυλιά όχι μόνο ανίχνευσαν τα συναισθήματα του αφεντικού τους αλλά ταυτίστηκαν και με αυτά. Εκδήλωσαν δηλαδή την ίδια συμπεριφορά, του φόβου ή της χαράς.
Αυτά που αντέδρασαν με φόβο κόλλησαν πάνω στον ιδιοκτήτη τους για να νιώσουν ασφάλεια. Αυτά που μύρισαν “χαρούμενα” δείγματα άρχισαν να μυρίζουν με περιέργεια τον άγνωστο μέσα στο δωμάτιο”, θα πει ο υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής Biagio D’Aniello στους “Times”, συμπληρώνοντας: “Σε αυτό όμως που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να απαντήσουμε είναι αν η ικανότητα αυτή υπήρχε στους σκύλους πριν εξημερωθούν από τον άνθρωπο ή την απέκτησαν μετά. Αλλά και γιατί αντιδρούν έτσι στο φόβο, δηλαδή χωρίς επιθετική συμπεριφορά. Η μελέτη βέβαια έγινε πάνω σε σκυλιά, ράτσας λαμπραντόρ και golden retrievers, που σημαίνει ότι πιθανόν άλλα σκυλιά να έχουν διαφορετική αντίδραση. Αυτό είναι κάτι που θα μάθουμε, όπως φαίνεται, στο μέλλον.”