Πώς η Ολλανδία έγινε η 1η χώρα του κόσμου χωρίς αδέσποτα

Hannah 28 Απριλίου, 2021

Αν έτυχε να επισκεφτείς την Ολλανδία, θα είδες πολλούς να έχουν κατοικίδιο και να το παίρνουν μαζί τους στις βόλτες, στις καφετερίες και στα εστιατόρια. Πώς όμως αυτό σχετίζεται με τα αδέσποτα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν 200 εκατομμύρια σκύλοι είναι αδέσποτοι. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία αυτά. Τι μέτρα έλαβε για να τα καταφέρει;

Ήδη από τον 19ο αιώνα οι Ολλανδοί θεωρούσαν τα κατοικίδια ως σύμβολα κοινωνικού στάτους. Γι’ αυτό τον λόγο, κάθε οικογένεια είχε έστω ένα κατοικίδιο. Δυστυχώς, όμως, ο μεγάλος αριθμός των σκύλων προκάλεσε την έξαρση της λύσσας. Αυτή η αρρώστια έφερε τον θάνατο πολλών ανθρώπων. Έτσι πολλοί αποφάσισαν να παρατήσουν τα κατοικίδιά τους ακόμα κι αν αυτό ήταν παράνομο. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι δρόμοι στη χώρα γέμισαν με αδέσποτους σκύλους.

Η κυβέρνηση έλαβε διάφορα μέτρα για ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Κατ’ αρχήν, με δικά της έξοδα οργάνωσε αναγκαστική στείρωση. Επίσης για να διαπιστώσει ότι όλοι οι σκύλοι ήταν εμβολιασμένοι διέταξε ότι έπρεπε να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις.

Πέρα αυτών, η κυβέρνηση ψήφισε δύο σημαντικούς νόμους. Ο πρώτος προνοούσε την προστασία των ζώων και ο δεύτερος σχετιζόταν με την υγεία και την ευημερία τους. Οι νόμοι διασφάλιζαν τη φροντίδα των κατοικίδιων και την απαγόρευση της κακοποίησής τους. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης σκύλου δεν τους ακολουθούσε, φυλακιζόταν για τρία χρόνια και πλήρωνε πρόστιμο ψηλότερο των 16.000 δολαρίων!

Επειδή οι Ολλανδοί προτιμούσαν ν’ αγοράζουν σκύλους ράτσας γιατί θεωρούνται πιο όμορφοι και υγιείς, η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους για την αγορά σκύλων από καταστήματα. Έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να υιοθετούν αδέσποτα από τον δρόμο.

Για να υιοθετηθούν ακόμα περισσότερα αδέσποτα, η κυβέρνηση οργάνωσε μια άλλη καμπάνια κατά την οποία οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να τα φροντίζουν. Αυτή η πράξη ήταν τόσο αποτελεσματική που ένα εκατομμύριο αδέσποτα βρήκαν μια νέα οικογένεια και περίπου 90% των Ολλανδών υιοθέτησαν έναν σκύλο!

Εκτός από τις πιο πάνω επιτυχημένες ενέργειες, το 2011 δημιουργήθηκε η ομάδα αστυνομικών “Animal Cops” που προστατεύει τους σκύλους. 

Σήμερα, η Ολλανδία μπορεί να περηφανεύεται για τη φιλοζωική πολιτική της!