Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μπάνιο του σκύλου σας

Smiley 29 Μαρτίου, 2021

Το μπάνιο του σκύλου αποτελεί μία απαραίτητη διαδικασία τόσο για την υγιεινή του σκύλου όσο και για τη δική μας. Η καθημερινή δραστηριότητα του κατοικίδιου μας, σε συνδυασμό με το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο εκτίθεται, οδηγούν σε συγκέντρωση βακτηρίων στο τρίχωμα, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρονται στο σπίτι.

Αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία, ενώ συχνά δεν μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα. Για αυτό το λόγο, το μπάνιο θα πρέπει να γίνεται σωστά και με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων.
Οι ιδιοκτήτες του σκύλου είναι σημαντικό να ενημερωθούν σωστά σχετικά με τη διαδικασία του μπάνιου, η οποία, αν και μοιάζει απλή, τελικά απαιτεί χρόνο και ειδική φροντίδα.

Υπάρχουν κάποιες βασικές και πολύ σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στο μπάνιο του σκύλου μας, τις οποίες δεν πρέπει να αγνοούμε.

  • Σε ποια ηλικία ξεκινάει το μπάνιο ενός σκύλου;

Η ηλικία όπου ένας σκύλος μπορεί να ξεκινήσει το μπάνιο, συνήθως, είναι από 3 μηνών και πάνω, έπειτα από και αρκετές μέρες μετά την ολοκλήρωση των αρχικών εμβολιασμών. Αυτήν την περίοδο, ο σκύλος έχει αναπτύξει αντισώματα και ο οργανισμός του είναι σε θέση να διαχειριστεί νέα ερεθίσματα, όπως είναι το νερό. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συμβουλευθεί τον κτηνίατρο πριν υποβάλει το σκύλο για πρώτη φορά στη διαδικασία του μπάνιου.

  • Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας;

Η συχνότητα του μπάνιου για το σκύλο μας εξαρτάται από κάποιους παράγοντες, όπως είναι:

Φυλή
Ανάλογα με τη φυλή, το μπάνιο ενός σκύλου κυμαίνεται από 25 μέρες έως ενάμιση μήνα. Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τη σωστή συχνότητα μπάνιου του σκύλου μας από τον κτηνίατρο.

Περιβάλλον του σκύλου
Ένας σκύλος που ζει περισσότερο μέσα στο σπίτι, είναι σαφώς πιο καθαρός από εκείνον που κινείται σε εξωτερικό περιβάλλον το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Έτσι, η ανάγκη για το μπάνιο και η συχνότητα πραγματοποίησής του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο συχνά έρχεται σε επαφή με χώματα, λάσπες, κλπ. ο σκύλος.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας;
Οι περιπτώσεις όπου θα πρέπει να αναβάλουμε τη διαδικασία του μπάνιου στο σκύλο μας είναι εάν:

Έχει εμβολιαστεί – Το μπάνιο θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα με 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
Διανύει περίοδο εγκυμοσύνης – Δεν είναι απαγορευτικό, αλλά είναι καλύτερο να αποφεύγεται το μπάνιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο σκύλο, εάν δεν είναι εντελώς απαραίτητο, γιατί προσθέτει επιπλέον ταλαιπωρία στο σκύλο.
Πρόκειται να γίνει έξω- αποπαρασίτωση με αμπούλα – Ο σκύλος δε θα πρέπει να έχει πλυθεί δύο ημέρες πριν, καθώς και δύο μέρες μετά την αποπαρασίτωση. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν άλουστο και βρώμικο το δέρμα του σκύλου. Αυτό συμβαίνει διότι η λιπαρότητα στο δέρμα του σκύλου, καθώς και το σμήγμα που δημιουργείται, βοηθάνε περισσότερο στην πιο εύκολη απορρόφηση όλων των συστατικών της αμπούλας, καθώς και στην αποτελεσματικότερη δραστικότητά της, που θα θωρακίσει τον οργανισμό του ενάντια στα εξωπαράσιτα (ψύλλοι-τσιμπούρια).
Εμφανίζει δερματικές παθήσεις – Σε αυτήν την περίπτωση ο σκύλος θα πρέπει να παρακολουθείται από τον κτηνίατρο, ο οποίος θα κρίνει το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το μπάνιο του και πόσο συχνά πρέπει να γίνεται αυτό, ειδικά εάν είναι απαραίτητο να γίνει με τη μορφή θεραπείας.

  • Ποια είναι η διαδικασία για το μπάνιο του σκύλου;

Για να ξεκινήσει η διαδικασία για το μπάνιο του σκύλου θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτουμε τα παρακάτω:

  • Μπανιέρα ή κάποιο άλλο μέρος όπου μπορεί να γίνει το μπάνιο (π.χ. νιπτήρας – στην περίπτωση που ο σκύλος είναι μικρός) ιδανικά, ωστόσο, βολεύει περισσότερο η μπανιέρα.
  • Ειδικό σαμπουάν για σκύλους– Αυτό είναι απαραίτητο – Το pH του δέρματος των σκύλων είναι διαφορετικό από αυτό των ανθρώπων, δεν εξυπηρετεί το ανθρώπινο σαμπουάν. Αντιθέτως, είναι πιθανό να προκαλέσει ερεθισμούς και διάφορες δερματίτιδες
  • Βαμβάκι– για τον πωματισμό των αυτιών, όσο αυτό είναι δυνατόν, γιατί τα σκυλιά έχουν την τάση να τινάζονται, προκειμένου να διώξουν το νερό από το τρίχωμά τους και επομένως να μην μπορούν να κρατήσουν πάντα το βαμβάκι στα αυτιά τους. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ειδικά φακελάκια με σκόνη ή πανάκια, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το κτηνιατρείο, τα οποία τοποθετούνται στον ακουστικό πόρο των αυτιών και έχουν τη δυνατότητα να “τραβάνε” την υγρασία. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να παραμείνει υγρασία στο εσωτερικό των αυτιών, διότι αποτελεί τον κυριότερο προδιαθέτοντα παράγοντα για την ανάπτυξη μυκητιάσεων, καθώς και για την εμφάνιση ωτίτιδων.
  • Χτένα ή βούρτσα για την περιποίηση του τριχώματος πριν και μετά το μπάνιο. Η χτένα αυτή πρέπει να είναι ειδική για τον κάθε σκύλο- η επιλογή της εξαρτάται από την ποιότητα, την κατάσταση και το είδος του τριχώματος του κάθε ζώου.
  • Πετσέτα για την απορρόφηση της μεγαλύτερης ποσότητας νερού σε πρώτο στάδιο.
  • Πιστολάκι για μαλλιά για καλό στέγνωμα του τριχώματος και την οριστική απομάκρυνση της υγρασίας.
  • Νυχοκόπτη για την προσεκτική κοπή και την περιποίηση των νυχιών.


Πριν το μπάνιο, είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίσουμε το τρίχωμα του σκύλου και να καλύψουμε το εσωτερικό των αυτιών του με βαμβάκι, προκειμένου να μην μπει στη συνέχεια νερό στα αυτιά του.
Στη συνέχεια, προετοιμάζουμε το νερό – πρέπει να είναι σε χλιαρή θερμοκρασία. Βρέχουμε καλά το τρίχωμα του ζώου και στη συνέχεια εφαρμόζουμε το σαμπουάν σε όλο το τρίχωμα με απαλές κινήσεις- προσέχουμε να μην πάει το σαμπουάν στα μάτια, γιατί προκαλεί ενόχληση στα ζώα.
Έπειτα, ξεβγάζουμε καλά με νερό, μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει μείνει ίχνος σαμπουάν στο τρίχωμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εάν παραμείνει σαμπουάν, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις και πιθανόν ερεθισμό στο δερμα του σκύλου μας. Καλό θα ήταν να επαναλάβουμε τη διαδικασία του ξεπλύματος δύο ή και τρεις φορές εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Το μπάνιο τελειώνει με πολύ καλό στέγνωμα του ζώου και πρέπει να προσέξουμε να μη μείνει καθόλου υγρασία στο τρίχωμα και στα αυτιά του ζώου. Αρχικά, όπως προαναφέραμε, χρησιμοποιούμε την πετσέτα για να απορροφηθεί το πολύ νερό και στη συνέχεια στεγνώνουμε με το πιστολάκι. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι ρυθμισμένη στη μέτρια σκάλα, έτσι ώστε να μην προκληθεί κάψιμο ή ενόχληση στο σώμα του σκύλου και το πιστολάκι πρέπει να εφαρμόζεται στο ζώο από μία σχετική απόσταση.

Η κοπή των νυχιών πρέπει να γίνεται από κτηνίατρο ή από κάποιον ειδικά εκπαιδευμένο βοηθό και να γίνεται πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να μην “πιάσουμε” κάποιο αγγείο με τον κόπτη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ήπια αιμορραγία, η οποία σταματάει μετά από λίγο μετά από πίεση με λίγο βαμβάκι στο σημείο που αιμορραγεί το αγγείο ή με τη βοήθεια αιμοστατικής σκόνης, χωρίς να εγκυμονεί βέβαια κάποια άσχημη επίπτωση για το ζώο- Ένα τέτοιο περιστατικό, προκαλεί απλά συνήθως τη δυσαρέσκεια και τον πανικό του ιδιοκτήτη και ενδεχομένως αποτελεί μία άσχημη ή και τραυματική ψυχολογικά εμπειρία για τον ίδιο το σκύλο. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται με προσοχή, γιατί σίγουρα δε θέλουμε ο σκύλος μας να μην ξαναδεχτεί ποτέ να του κόψουμε τα νύχια του!

Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο άρωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό άρωμα ή έλαιο για σκύλους.

Για την απόλυτη ασφάλεια του σκύλου, καθώς και για ένα άριστο αποτέλεσμα, το μπάνιο είναι καλό να γίνεται από επαγγελματία, κάτι που, φυσικά, μας απαλλάσσει από αρκετό κόπο και χρόνο.

Στο κτηνιατρείο της κ. Μαρκέλλας Χασιώτη υπάρχει ειδικός χώρος για ό,τι αφορά στην περιποίηση και τον καλλωπισμό των κατοικιδίων, ενώ θα πρέπει επιπλέον να αναφερθεί ότι ήταν το πρώτο οργανωμένο τμήμα που δημιουργήθηκε στην πόλη μας.