Οι σκύλοι όταν δεν είσαι καλά το διαισθάνονται και μοιράζονται τα συναισθήματα σου. Σίγουρα όσοι έχουν σκύλο, αυτό το ξέρουν ήδη. Όμως μια επιστημονική έρευνα ήρθε να το επιβεβαιώσει.
Ερευνητές του πανεπιστημίου Goldsmiths, δημοσίευσαν την μελέτη τους στο Animal Cognition, όπου αναφέρουν πως κάθε φορά που ο σκύλος σας έρχεται και βάζει τη μουσούδα του κάτω από το χέρι σας ή σας γλύφει, το κάνει γιατί διαισθάνεται πως το αφεντικό του είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και συμπεριφέρεται με τρόπο υποτακτικό για να δείξει έτσι τη συμπόνια του και ότι διατίθεται να προσφέρει παρηγοριά.
Η Dr Deborah Custance και η Jennifer Mayer από το τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου ανέπτυξαν ένα τεστ για να εξετάσουν κατά πόσο τα κατοικίδια σκυλιά μπορούσαν να ανταποκριθούν στις συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος.
Στο πείραμα συμμετείχαν 18 κατοικίδια σκυλιά διαφορετικών ηλικιών και από διαφορετικές ράτσες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες τους ή από αγνώστους να προσποιηθούν ότι κλαίνε, ότι σιγοτραγουδούν με περίεργο τρόπο ή ότι κάνουν μια συζήτηση.
Τα περισσότερα σκυλιά κοίταξαν προς το μέρος και στη συνέχεια πλησίασαν και ακούμπησαν εκείνους που έκλαιγαν, ενώ κανένα δεν πλησίασε εκείνους που έκαναν συζήτηση.
Επίσης σύμφωνα με άλλη μελέτη, η οποία παρακολούθησε τη συμπεριφορά 53 σκύλων, ενώ οι ερευνητές έπαιζαν ηχογραφημένους ήχους ανθρώπων και σκύλων, τόσο θετικών όσο και αρνητικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν τα ανθρώπινα συναισθήματα!
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηχογραφήσεις ανθρώπων που γελούν και κλαίνε, με σκυλιά που κλαψούριζαν ή γάβγιζαν και με πιο ουδέτερους ήχους, όπως με βροχή, θάλασσα ή πουλάκια που κελαηδούσαν.
Η μελέτη διαπίστωσε μια αξιοσημείωτη αλλαγή συμπεριφοράς στο πώς ανταποκρίθηκαν οι σκύλοι στους συναισθηματικούς ήχους, ανεξάρτητα από το αν ή όχι προέρχονταν από έναν άνθρωπο ή άλλο σκύλο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι ήχοι με τα συναισθήματα έπαιζαν, τα σκυλιά έφευγαν για να πλησιάσουν τον ερευνητή παιχνιδιάρικα ή κοίταζαν επανειλημμένα τον ιδιοκτήτη τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υπήρχε αξιοσημείωτη ικανότητα στα σκυλιά να διακρίνουν μεταξύ των χαρούμενων ήχων και των λυπημένων.