Θέλεις το τέλειο ενυδρείο; Ιδού τι πρέπει να κάνεις

Smiley 5 Φεβρουαρίου, 2021

Αποφασίζετε να φτιάξετε στο σπίτι σας το δικό σας ενυδρείο. Αυτό που πρώτα πρέπει να ξέρετε είναι ότι δεν ταιριάζουν όλα τα φυτά μεταξύ τους και ούτε είναι όλα κατάλληλα για τον ίδιο τύπo ενυδρείου. Δείτε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε:

  • Τι τύπο ενυδρείου θέλετε;

–Θαλασσινό, ο βασιλιάς των ενυδρείων, με τα ωραιότερα ψάρια, ζώα και κοράλια που μπορεί να δει κανείς σε ένα ενυδρείο

-Κρύου νερού με χρυσόψαρα

-Τροπικό που έχετε πολλές επιλογές και είδη ψαριών από όλον το κόσμο.

-Βιοτοπικό όπου θα προσπαθήσετε να αναπαραστήσετε στο ενυδρείο σας ένα μέρος μιας λίμνης ή ενός ποταμού βάζοντας μόνο φυτά και ψάρια που ζουν στο μέρος αυτό.

Οπουδήποτε και αν επιλέξετε να τοποθετήσετε το ενυδρείο σας, θέλετε να είναι εντυπωσιακό. Περίεργα σχέδια με αμέτρητα χρώματα που όταν συνδυαστούν σωστά, δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα.

  • Σημαντικό επίσης είναι να επιλέξετε το σημείο τοποθέτησης του ενυδρείου.

Θα πρέπει να προσέξετε το σημείο αυτό να μην το χτυπάει απευθείας ο ήλιος, να μην είναι κοντά σε καλοριφέρ, τζάκι, κλιματιστικό ή οτιδήποτε επηρεάζει τη θερμοκρασία του. Να έχετε επίσης εύκολη πρόσβαση για τη φροντίδα του και να υπάρχουν οι απαραίτητες πρίζες για τα μηχανήματα του ενυδρείου. Αν δεν αγοράσετε ενυδρείο με βάση, το έπιπλο που θα το τοποθετήσετε θα πρέπει να αντέχει το βάρος του ενυδρείου γεμάτου και θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα ήσυχο μέρος, μακριά από απότομους θορύβους.

  • Ήρθε η ώρα να επιλέξετε το ενυδρείο και τον εξοπλισμό που περιλαμβάνει αυτό.

Το μέγεθος και το σχήμα του ενυδρείου είναι καθοριστικής σημασίας. Έτσι ανάλογα με το χώρο που υπάρχει στο σπίτι, αλλά και με τα ψάρια και τον τύπο του ενυδρείου που τελικά επιλέξετε, μπορείτε να αποφασίσετε ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος για αυτό.

Απαραίτητος εξοπλισμός είναι το καπάκι με φωτισμό, ένα εσωτερικό φίλτρο για να καθαρίζει το νερό και ένα θερμαντικό σώμα για να θερμαίνει το νερό, αφού τα περισσότερα ψάρια που είναι κατάλληλα για ενυδρεία είναι τροπικά και ζουν σε θερμοκρασίες μεταξύ 25 και 29 βαθμούς Κελσίου.

  • Πρέπει να επιλέξετε τη διακόσμηση που θα έχετε στο ενυδρείο σας. Και εδώ παίζει ρόλο ο τύπος του ενυδρείου και τα ψάρια που θα βάλετε μέσα.

Πρώτα βάζετε το χαλίκι ή κάποιο ειδικό υπόστρωμα στην περίπτωση που βάλετε ζωντανά φυτά. Τα χαλίκια του ενυδρείου διαφέρουν στο χρώμα, στη σύσταση και στο μέγεθος του χαλικιού. Καλό είναι για το πρώτο σας ενυδρείο να επιλέξετε χαλαζιακό χαλίκι που δεν επηρεάζει το PH του νερού, σχετικά χοντρής κοκκομετρίας, για να μπορείτε να το καθαρίζετε με μια σκούπα βυθού. Το χρώμα είναι προσωπική επιλογή και δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των ψαριών.

Μετά μπορείτε να βάλετε μία αφίσα που την τοποθετείτε εξωτερικά στο πίσω μέρος του ενυδρείου ή κάποια διοράματα που μιμούνται βράχους ρίζες κ.λ.π. Αυτά λέγονται πλάτες ενυδρείου και μπαίνουν εσωτερικά στο ενυδρείο. Πρέπει να κολληθούν με σιλικόνη, μη τοξική πάντα, κατάλληλη για ενυδρειακή χρήση. Προσοχή εδώ στον όγκο που καταλαμβάνουν οι πλάτες αυτές. Δεν θα τις προτείναμε για μικρά, πολύ στενά ενυδρεία ή για πρώτο ενυδρείο.

Τέλος βάζετε το ντεκόρ μέσα στο ενυδρείο. Εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές. Προτείνουμε φυσικά πετρώματα ή ξύλα που είναι κατάλληλα για ενυδρειακή χρήση και δεν επηρεάζουν το PH του ενυδρείου. Αν επιλέξετε να βάλετε ζωντανά φυτά, πρέπει να έχετε βάλει υπόστρωμα κατάλληλο για την ανάπτυξη του ριζικού τους συστήματος. Επίσης τα ψάρια που θα βάλετε δεν πρέπει να τρώνε τα φυτά ή να τα σκαλίζουν με αποτέλεσμα να τα ξεριζώνουν.

Το ενυδρείο είναι στημένο, ο εξοπλισμός είναι στη θέση του, το ντεκόρ επίσης. Τώρα ήρθε η ώρα για να γεμίσετε το ενυδρείο με νερό.

Γεμίζετε σιγά σιγά με σβηστά όλα τα μηχανήματα. Καλύτερα να βάλετε ένα πιάτο ή μπολ και να πέφτει το νερό εκεί για να μη σηκώσει το χαλίκι και χαλάσει το ντεκόρ. Αν θα βάλετε ζωντανά φυτά, γεμίζετε το ενυδρείο λίγο, μετά φυτεύετε τα φυτά και γεμίζετε το υπόλοιπο.

Βάζετε σε λειτουργία όλα τα μηχανήματα και ελέγχετε ότι λειτουργούν σωστά. Πρώτα το φίλτρο, μετά το θερμοστάτη και τα φώτα.

Βάζετε την απαραίτητη δόση αντιχλωρίου και βακτηρίων για να ξεκινήσει ο κύκλος του αζώτου.

Περιμένετε τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν βάλετε τα πρώτα ψάρια. Τα ψάρια τα βάζετε σιγά σιγά για να μην ανεβεί απότομα η αμμωνία.

Είναι απαραίτητα κάποια τεστ που ελέγχουν την ποιότητα του νερού όπως το PH, GH, KH, NH3,4 NO2, NO3.

Το τάισμα των ψαριών πρέπει να γίνεται με τα φώτα ανοικτά. Ταΐζετε τόσο όσο μπορούν να φάνε τα ψάρια σε διάστημα λίγων λεπτών. Δεν πρέπει να πέφτει η τροφή κάτω στο χαλίκι του ενυδρείου και να μένει αφάγωτη γιατί σαπίζει και αλλοιώνει την ποιότητα του νερού. Αν γίνει αυτό, κάνετε μια μικρή αλλαγή νερού και με τη σκούπα βυθού μαζεύετε την τροφή που περίσσεψε.

Το ενυδρείο θέλει τακτική φροντίδα για να είναι τα ψάρια και τα φυτά σε καλή κατάσταση. Καθημερινά ταΐζετε τα ψαράκια, καθαρίζετε τα τζάμια του ενυδρείου από την άλγη και ελέγχετε οπτικά τα ψάρια για ασθένειες. Επίσης καλό είναι τα φώτα του ενυδρείου να ανάβουν και να σβήνουν την ίδια ώρα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τη χρήση κάποιου χρονοδιακόπτη. 8 με 10 ώρες είναι μια καλή φωτοπερίοδος.

Εβδομαδιαία ή ανά δυο εβδομάδες αλλάζετε το νερό, κάνετε σκούπισμα στο βυθό, καθαρίζετε τα φίλτρα και κάνετε λίπανση και κλάδεμα των φυτών.