Οι συνθήκες του καλοκαιριού είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των καναρινιών. Ζέστη, πτερόρροια, ψείρες, ακάρεα, καλοκαιρινές βροχές και υψηλή υγρασία είναι κάποιοι από τους παράγοντες που, μόνοι τους ή συνδυαστικά, κάνουν δύσκολη τη ζωή των μικρών πτηνών κατά τους θερινούς μήνες.
Υψηλές θερμοκρασίες
Τα καναρίνια δεν μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι καλύτεροι και γρηγορότεροι τρόποι για να δροσίσετε το καναρίνι σας σε περίοδο καύσωνα είναι το φρέσκο, καθαρό πόσιμο νερό και τα τακτικά μπάνια του. Τα καναρίνια θα δεχθούν με ευχαρίστηση ένα ψέκασμα με δροσερό νερό αλλά και μπάνιο μέσα σε κρύο νερό.
Φροντίστε τα καναρίνια σας να έχουν συνεχώς πρόσβαση σε δροσερό νερό αλλά και σκιά – για το λόγο αυτό, μην εκθέτετε τα κλουβιά τους απευθείας στον ήλιο. Επίσης, μην αμελείτε να καθαρίζετε το κλουβί τακτικοτατα, αφού τυχόν τροφές που παραμένουν σ’ αυτό μπορούν να αλλοιωθούν και να αποτελέσουν εστίες μικροβίων.
Πτερόρροια
Τα φτερά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Μπορούν να διατηρούν τη δύναμη και την ελαστικότητά τους για ένα χρόνο, μετά τον οποίο αδυνατίζουν και αντικαθιστώνται με καινούρια. Το καλοκαίρι είναι η εποχή στη διάρκεια της οποίας τα περισσότερα πτηνά που τρέφονται με σπόρους αντικαθιστούν το παλιό τους φτέρωμα με καινούριο.
Η πτερόρροια απαιτεί σημαντική ποσότητα ενέργειας και θρεπτικά συστατικά, δίχως τα οποία παράγοντα φτερά χαμηλής ποιότητας ενώ και ο χρόνος αντικατάστασής τους αυξάνεται. Η πτερόρροια είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσα καναρίνια πρόκειται να παρουσιαστούν σε εκθέσεις πτηνών, αφού η ποιότητα του νέου φτερώματος εξαρτάται από τη διατροφή των καναρινιών και την υγεία των φτερών όσο αυτά μεγαλώνουν.
Στη διάρκεια της πτερόρροιας πρέπει να χορηγείται επιπλέον τροφή στα καναρίνια, λόγω της απαιτούμενης ενέργειας της όλης διαδικασίας. Εξωτερικά παράσιτα αλλά και εντερικές μολύνσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν την πρόοδο της πτερόρροιας στα καναρίνια, γι` αυτό και πρέπει να προλαμβάνονται με κάθε τρόπο.
Να θυμάστε, επίσης, πως στην περίοδο της πτερόρροιας το κελάηδημα του καναρινιού περιορίζεται κατά πολύ. Μην ανησυχήσετε λοιπόν αν διαπιστώσετε πως ο φτερωτός σας φίλος δεν έχει την ίδια διάθεση για τραγούδι όσο τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου!
Ακάρεα και ψείρες
Τα εν λόγω παράσιτα είναι μάλλον… υποτιμημένα, όσον αφορά την επιρροή τους στην υγεία των καναρινιών. Η έντονη ενόχληση που προκαλούν εμποδίζει το καναρίνι από το να ξεκουραστεί, καθιστώντας το ευάλωτο σε ασθένειες. Επιπρόσθετα, η κόκκινη ψείρα μπορεί να αδυνατίσει ιδιαίτερα τα μικρά καναρίνια, να συμβάλλει στην εξάπλωση παρασίτων του αίματος ή ακόμα και να αποβεί θανατηφόρα. Η παρουσία των παρασίτων αυτών, επίσης, αποτρέπει την ομαλή εξέλιξη της πτερόρροιας του καλοκαιριού.
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι τα τακτικά μπάνια αλλά και η χορήγηση ειδικών φαρμάκων μέσω του πόσιμου νερού του καναρινιού. Τονίζεται πως ειδικά την περίοδο της πτερόρροιας (καλοκαιρινοί μήνες) η πρόληψη και η εξολόθρευση των παρασίτων αυτών αποτελεί επιτακτική ανάγκη.