Οι γάτες κοιμούνται πολλές ώρες, παίρνοντας διάφορους υπνάκους μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πώς λοιπόν θα καταλάβουμε ότι το αγαπημένο μας τετράποδο εκδηλώνει υπνηλία που μπορεί να κρύβει κάποιο παθολογικό πρόβλημα;
Καταρχήν, είναι αναμενόμενο μια γάτα να κοιμάται γύρω στις 15-20 ώρες καθημερινά. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, σύμφωνα με την ειδικό στη συμπεριφορά τους Pam Johnson-Bennett, αυτό το χαρακτηριστικό δίνει στις γάτες ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, γεμίζοντάς τις με ενέργεια για να κυνηγήσουν στην άγρια φύση. Για τον ίδιο λόγο βρίσκονται σε εγρήγορση το σούρουπο και το χάραμα, όταν οι συνθήκες φωτισμού ευνοούν την εξελιγμένη όρασή τους κάνοντας ταυτόχρονα πιο ευάλωτα τα θηράματά τους.
Μια απόλυτα υγιής γάτα λοιπόν μπορεί να κοιμάται σχεδόν όλη μέρα, αλλά όταν ξυπνάει είναι γεμάτη ενέργεια, με όρεξη για φαγητό, χάδια και παιχνίδι. Μια γάτα με παθολογική υπνηλία, από την άλλη, είναι νωθρή και ανόρεκτη τις ώρες που είναι ξύπνια. Μπορεί επίσης ξαφνικά να παρουσιάσει την τάση να κρύβεται σε διάφορα σημεία του σπιτιού, ενώ μέχρι τώρα π.χ. κοιμόταν άνετα στον καναπέ ή το κρεβάτι σου.
Πίσω από τη μη φυσιολογική υπνηλία μιας γάτας μπορεί να κρύβονται διάφοροι παράγοντες, όπως κατάθλιψη, παράσιτα του εντέρου, αναιμία, αλλά και καρδιακές παθήσεις ή καρκίνοι. Αν λοιπόν η δική σου αλλάξει συμπεριφορά στον ύπνο, για παν ενδεχόμενο κανόνισε μια επίσκεψη στο κτηνίατρο.
Αφού αποκλειστούν τα οργανικά αίτια σε συνεργασία με τον ειδικό, σκέψου μήπως η γάτα σου περνάει πολλές ώρες στην αγκαλιά του Μορφέα… από βαρεμάρα: μήπως το περιβάλλον όπου ζει δεν της προσφέρει αρκετά ερεθίσματα για να την κρατούν σε εγρήγορση; Πρόσθεσε λοιπόν καινούρια παιχνίδια στο χώρο, ευκαιρίες για εκτόνωση όπως ένα γατόδεντρο, και προσπάθησε να της αφιερώνεις όσο γίνεται περισσότερο χρόνο. Έτσι, θα τη δεις να μεταμορφώνεται σε μια δραστήρια και, κυρίως, χαρούμενη γάτα.