Βασικά στοιχεία για τη διατροφή ενός χάμστερ

Smiley 18 Φεβρουαρίου, 2021

Aν είστε κάτοχοι χάμστερ, γνωρίζετε προφανώς πως λατρεύουν το φαγητό! Στη φύση η διατροφή τους ποικίλλει – από σπόρους και ρίζες φυτών μέχρι έντομα. Προκειμένου να διατηρήσετε ευτυχισμένο το χάμστερ σας, πρέπει να του παρέχετε ποικιλία τροφών δίνοντάς του τη δυνατότητα της επιλογής.

Ώρα και ποσότητα φαγητού

Τα χάμστερ χρειάζονται φρέσκο φαγητό σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν δύο θεωρίες όσον αφορά την ώρα που πρέπει να τρώνε : το πρωί ή το βράδυ.

Η μία άποψη αναφέρει πως προτιμότερο είναι να ταϊζουμε το χάμστερ μας το βράδυ, επειδή τότε είναι ξύπνια και συνηθίζουν να “τριγυρνούν” στο χώρο τους. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, είναι καλύτερο να τα ταϊζουμε το πρωί.

Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν πως το χάμστερ δεν κοιμάται όλη την ημέρα. Αντίθετα, ξυπνά κατ’ ελάχιστο κάθε δύο ώρες προκειμένου να “τσιμπήσει” κάτι. Επιπρόσθετα, όταν είναι ελεύθερο στη φύση, το νυκτόβιο αυτό τετράποδο αναζητά την τροφή του στη διάρκεια της νύχτας. Οι “θησαυροί” που θα βρει επιστρέφονται στο “κρυσφήγετό” του και καταναλώνονται στη διάρκεια της ημέρας.

Τι ποσότητες είναι καλό να προσφέρουμε στο χάμστερ μας; Τυπικά, ένα Συριακό χάμστερ απατεί μια κουταλιά της σούπας διατροφή την ημέρα συν κάτι επιπλέον – φρούτο ή λαχανικό. Το νανόσωμο χάμστερ έχει υψηλότερο μεταβολισμό, θεωρείται λοιπόν πως μπορεί να καταναλώσει την ίδια ποσότητα φαγητού με το Συριακό χάμστερ.

Αυτό δε σημαίνει πάντως πως η ημερήσια παροχή φαγητού στο χάμστερ μας πρέπει να περιορίζεται αυστηρά στη μια κουταλιά της σούπας ημερησίως. Όπως με όλα τα ζωάκια, έτσι και με το χάμστερ η καθημερινή ποσότητα διατροφής μπορεί να μεταβάλλεται. Ανάλογα, λοιπόν, με το μέγεθος της “μερίδας” του, υπάχει μια μεγάλη ποικιλία διαφόρων σιτηρών για να επιλέξουμε. Τα χάμστερ γνωρίζουν από ένστικτο ποια σιτηρά ή σπόρους να φάνε, ώστε να δώσουν στον οργανισμό τους τις βιταμίνες που χρειάζονται ώστε να παραμείνουν υγιή.

Μια καλή αρχή είναι μια βασική διατροφή από έναν κατασκευαστή άξιο της εμπιστοσύνης μας. Παρολαυτά, είναι βασικό να μην ξεχνάτε τα φρέσκα λαχανικά. Τα χάμστερ λατρεύουν τα λαχανικά και τα χρειάζονται προκειμένου να διατηρούνται σε φόρμα. Μην το παρακάνετε όμως – μια μικρή ποσότητα π.χ. καρρότου είναι μια χαρά. Υπερβολική δόση μαρουλιού ή άλλων παρεμφερών πράσινων, φυλλοτών λαχανικών μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Προκειμένου να αυξήσετε τις πρωτεϊνες του φαγητού του χάμστερ, μπορείτε να του παρέχετε κάποιες ξηρές λιχουδιές για γάτες ή μπισκότα για σκύλους. Τα μπισκότα αφενός μεν παρέχουν στο χάμστερ τις απαραίτητες για αυτό πρωτεϊνες, αφετέρου δε το βοηθούν να ακονίσει τα δόντια του δαγκώνοντάς τα.

  • Λιχουδιές για χάμστερ

Μια λιχουδιά, εκτός από γευστική μπορεί να είναι και ιδιαίτερα θρεπτική για το χάμστερ μας. Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά που ήδη αναφέραμε υπάρχουν πολλά άλλα είδη διατροφής τα οποία το χάμστερ θεωρεί “λιχουδιές”. Τα θρεπτικότερα εξ αυτών είναι τα εξής :

Αυγά : Τα χάμστερ λατρεύουν τα σφιχτά αυγά, τα οποία έχουν άφθονες πρωτεϊνες. Είναι εξαιρετικά για τα θυληκά χάμστερ που εγκυμονούν αλλά και τα μικρότερα σε ηλικία. Παρολαυτά, πρέπει να παρέχονται περιστασιακά. Φροντίστε να απομακρύνετε όσο αυγό δεν φαγώθηκε μέσα στις πρώτες 24 ώρες, ώστε να μη ξεχαστεί και χαλάσει μέσα στο κλουβί του χάμστερ.

Ιχθυέλαιο από συκώτι ψαριού : Μπορείτε να χορηγείτε λίγες σταγόνες ιχθυέλαιου – πλούσιου σε βιταμίνες A και D – πάνω από τη σιτηρά τροφή του χάμστερ μια φορά την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τροφή για κουτάβια που ήδη περιέχει μουρουνέλαιο, διευκολύνοντας έτσι το χάμστερ να την καταναλώσει.

Κρέας : Το ζήτημα της χορήγησης κρέατος στα χάμστερ μελετάται εδώ και χρόνια. Κάποιοι θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνουμε τον καννιβαλισμό στα χάμστερ. Παρολαυτά υπάρχουν αναφορές εκτροφέων που παρείχαν τακτικά κρέας στα χάμστερ τους δίχως να διαπιστώσουν φαινόμενα κανιβαλλισμού. Μπορείτε να χορηγείτε μικρές ποσότητες βοδινού ή αρνίσιου κρέατος – αποφύγετε εντελώς το χοιρινό – ή και κονσέρβες για σκύλους.

Γάλα : Το βασικό πρόβλημα με το γάλα είναι πως πρέπει να χορηγείται σε πιάτο, το οποίο συχνά το χάμστερ αναποδογυρίζει! Το γάλα, επίσης, συχνά χαλάει όταν ο καιρός είναι ζεστός. Γενικότερα, σπάνια χορηγούμε γάλα στα χάμστερ, με την εξαίρεση των θυληκών που εγκυμονούν, των νεαρών ή των άρρωστων. Φροντίστε όμως να καθαρίζετε και να απομακρύνετε το πιάτο από το κλουβί, πριν το γάλα που τυχόν παραμείνει μέσα χαλάσει.

Aνάμικτοι σπόροι πουλιών : Άλλη μια ιδανική περίπτωση συμπληρώματος διατροφής αποτελούν οι σπόροι που πωλούνται για πτηνά όπως π.χ. τα καναρίνια. Μπορείτε είτε να τα αναμίξετε με τη σιτηρά τροφή του χάμστερ είτε να του τα παρέχετε απευθείας – ένα κουταλάκι του γλυκού μια φορά την εβδομάδα αρκεί.

Μαγιά : Η μαγιά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, βοηθώντας στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος και λειτουργώντας ακόμα και ως αγχολυτικό. Σημειώστε πως το άγχος είναι η κύρια αιτία πολλών ασθενειών στα χάμστερ, ειδικά αυτής της υγρής ουράς. Η παροχή μαγιάς στο χάμστερ μας μια φορά την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση πολλών ασθενειών. Καλό είναι να προτιμάτε την θρεπτική μαγειά, η οποία δεν είναι τόσο πικρή όσο αυτή των αρτοποιών και θα αρέσει περισσότερο στο χάμστερ σας. Ως εναλλακτική λύση, προτείνουμε τις ταμπλέτες μαγιάς που υπάρχουν σε καταστήματα κατοικιδίων.

  • Η χρήση του μπωλ

Πολλοί θεωρούν πως η χρήση του μπωλ είναι περιττή και προτείνουν να αφήνουμε την τροφή του χάμστερ στο πάτωμα του κλουβιού του – αφού, ούτως ή άλλως, εκεί θα την τοποθετήσει τελικά ο τετράποδος φίλος μας! Παρολαυτά, αν το χάμστερ μας συνηθίσει να τρώει την τροφή του από ένα μικρό πιάτο, δεν θα την απομακρύνει από αυτό. Κάποιες μητέρες, φυσικά, την απομακρύνουν στη φωλιά τους για να την ταϊσουν στα μικρά τους ενώ κάποια άλλα την παίρνουν κοντά τους για να “τσιμπάνε” κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, μέσα στην ημέρα.

Να θυμάστε, πάντως, πως τα πιάτα παρέχουν καθαρότερη τροφή στα χάμστερ μας ενώ μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις διατροφικές του συνήθειες. Μια απλή ματιά στο πιατάκι του μας βοηθά να καταλάβουμε αν τρώει ή όχι. Αντίθετα, όταν η σιτηρά τροφή του είναι σκόρπια σε όλο το κλουβί, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πόσο έφαγε το χάμστερ μας. Καθημερινά πρέπει να αδειάζετε τις τυχόν τροφές που παραμένουν στο πιατάκι του, αντικαθιστώντας την με φρέσκη.

Ισορροπημένη δίαιτα

Μια ισορροπημένι δίαιτα παρέχει στο χάμστερ όλα τα απαιτούμενα συστατικά για την καλή του υγεία και κατάσταση. Κάποιες τροφές απαιτούν την προσθήκη άλλων, ώστε ο οργανισμός του χάμστερ να τις απορροφήσει κανονικά.

Τα κυριότερα στοιχεία μιας ισορροπήμένης δίαιτας είναι οι πρωτεϊνες, οι βιταμίνες, το νερό, τα μεταλλικά στοιχεία, οι υδρογονάνθρακες και τα λίπη.

Οι πρωτείνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και το “χτίσιμο” των ιστών του χάμστερ. Ειναι πολύ σημαντικές για τα νεαρά χάμστερ αλλά και για τα θυληκά που εγκυμονούν. To κριθάρι, τα φασόλια, το καλαμπόκι, τα καρύδια, ο αρακάς, η βρώμη και το σιτάρι αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών.

Οι υδρογονάνθρακες και τα λίπη παρέχουν ενέργεια και ζεστασιά στο χάμστερ μας. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, αποθηκεύονται ως λίπος στο σώμα του και ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή του υγεία. Οι υδρογονάνθρακες απαντώνται στην πατάτα, το γάλα και τη μαγιά ενώ μαζί με τα λίπη βρίσκονται στο καλαμπόκι, στο σιτάρι, τη βρώμη και το κριθάρι.

Οι βιταμίνες πρέπει να παρέχονται σε μικρές ποσότητες στα χάμστερ. Είναι όμως βασικές για την καλή υγεία τους, αφού η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.

Τα μεταλλικά στοιχεία υπάρχουν στο γάλα, τα λαχανικά, τα πράσινα λαχανικά και τη σιτηρά τροφή. Πρέπει να παρέχονται, επίσης, σε μικρές ποσότητες.

Τέλος, η παροχή νερού είναι αυτονόητη. Προτιμώνται τα μπουκαλάκια, αφού τα πιατάκια με νερό εύκολα βρωμίζουν ή αναποδογυρίζονται.

Μην ταϊζετε ποτέ το χάμστερ σας σοκολάτα ή γλυκά. Πέραν του ότι δεν έχουν καμία διατροφική αξία, ενδέχεται να κολλήσουν στη γναθιαία κοιλότητα αποθήκευσης της τροφής τους, δημιουργώντας προβλήματα τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο ή αδύνατο να αντιμετωπισθούν.

Φρούτα και λαχανικά που προτείνονται για την υγιεινή διατροφή ενός χάμστερ :

Μήλα, Μπανάνες, Καρότα (όχι για τα νανόσωμα χάμστερ)
Φασόλια (εκτός από τα ακατέργαστα)
Λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, Σέλινο
Καλαμπόκι, φρέσκο κολοκύθι, αγγούρι
Κατσαρό λάχανο, αρακάς, πατάτα, σπανάκι
Σταφύλια