Το ηλιακό φως αποτελεί προϋπόθεση ζωής για την πλειοψηφία των ειδών του πλανήτη μας. Όχι μόνο για τους παπαγάλους αλλά και για τον άνθρωπο, η σπουδαιότητα του είναι τεράστια. Μια από τις βασικές αιτίες που οι νέοι άνθρωποι στον πλανήτη μας πάσχουν όλο και πιο συχνά από κατάθλιψη, είναι η έλλειψη απευθείας έκθεσης του ανθρώπινου σώματος στο ηλιακό φως. Η απευθείας έκθεση των οργανισμών στο ηλιακό φως, είναι το κλειδί για την παραγωγή της Βιταμίνης D η οποία με τη σειρά της αποτελεί κλειδί για την απορρόφηση ασβεστίου και μετάλλων από τον οργανισμό. Η πραγματικότητα αυτή δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους αλλά φυσικά και τους παπαγάλους μας!
Όταν το σώμα έρχεται σε απευθείας επαφή με το ηλιακό φως, συνθέτει την Βιταμίνη D. Χωρίς αυτή ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο που είναι επίσης στοιχείο κρίσιμο για την υγεία του παπαγάλου. Η απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου είναι επίσης κρίσιμη για την ψυχική υγεία του παπαγάλου μας καθώς και για την μακροζωία του. Το ηλιακό φως βοηθά επίσης στην πρόληψη ασθενειών και στην καλή υγεία του φτερώματος.
Η συχνότερη απορία που εκφράζουν οι κηδεμόνες παπαγάλου είναι πόσο πρέπει ο παπαγάλος να μένει στον ήλιο και αν η δουλειά γίνεται πίσω από το παράθυρο όταν ο ήλιος χτυπά απευθείας σε αυτό. Ο χρόνος δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Επιστήμονες αναφέρουν ότι ακόμα και 10 λεπτά συχνής (σχεδόν καθημερινής) έκθεσης στο ηλιακό φως, μπορούν να παίξουν δραματικό ρόλο στην διάθεση του παπαγάλου καθώς και στη βελτίωση της υγείας τους. Η έκθεση πρέπει να γίνεται όμως χωρίς παράθυρα. Τα παράθυρα εμποδίζουν την “διέλευση” των ωφέλιμων ακτινοβολιών. Μια ακόμα συχνή δυσκολία είναι οι καιρικές συνθήκες καθώς το χειμώνα είναι επικίνδυνο ο παπαγάλος μας να κρυώσει.
Η προετοιμασία για να βγαίνει ο παπαγάλος σας έξω… στο μπαλκόνι… στην αυλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν έχει λιακάδα και δεν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίτερα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει στα καλά καθούμενα να βγάλετε τον παπαγάλο σας έξω μια χειμωνιάτικη μέρα αν δεν έχει συνηθίσει να βγαίνει σε τέτοιες θερμοκρασίες.
Μια καλή μέθοδος λοιπόν είναι :
-Τους θερινούς μήνες βγάζουμε τα κλουβιά μας σε εξωτερικό χώρο τις πρωινές ώρες όταν η ζέστη δεν είναι αυξημένη. Προτιμούμε την ώρα που ο ήλιος πέφτει πάνω σε κάποιο από τα μπαλκόνια μας ή την αυλή μας ώστε ο παπαγάλος μας να εκτεθεί σε απευθείας ηλιακό φως. 1 ώρα τη μέρα θεωρείται αρκετή για να “γίνει η δουλειά”.
– Το φθινόπωρο όταν αρχίζει σιγά σιγά να δροσίζει, προτιμούμε τις λίγο πιο ζεστές ώρες τις ημέρας για να βγάλουμε τον παπαγάλο μας. Σιγά σιγά και όσο πλησιάζει ο χειμώνας, ο οργανισμός του παπαγάλου προετοιμάζεται για να μπορεί να αντέξει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
- Τι πρέπει να προσέχουμε
– Τον χειμώνα φροντίζουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν βγάζουμε ποτέ τον παπαγάλο μας από την “απόλυτη” ζέστη του σπιτιού… στο απόλυτο ψύχος. Τις μέρες που υπάρχει λιακάδα , διαλέγουμε τις πιο ζεστές ώρες για έξοδο του κλουβιού σε απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου. Μειώνουμε επίσης την διάρκεια παραμονής στον εξωτερικό χώρο. Μπορούμε επίσης να προστατέψουμε με κάποιο κάλυμμα τη μια πλευρά του κλουβιού ώστε να μην υπάρχουν ψυχρά ρεύματα που είναι επικίνδυνα για τον παπαγάλο μας, με προσοχή όμως ώστε να μην εμποδίζουμε την απευθείας έκθεση στο φως. Σύμφωνα με πτηνίατρους ο παπαγάλος μας δεν πρέπει στη διάρκεια ενός 24ωρου να εκτίθεται σε θερμοκρασίες που διαφέρουν περισσότερο των 10 βαθμών. Αν δηλαδή το χειμώνα σε ένα σπίτι με θέρμανση η μέση θερμοκρασία δωματίου είναι 18-20 βαθμούς, δε θα ήταν σοφό να βγάλουμε τον παπαγάλο μας σε θερμοκρασία κάτω των 8-10 βαθμών. Το ίδιο ισχύει και για το καλοκαίρι ειδικά αν ο εσωτερικός χώρος κλιματίζεται.
– Το καλοκαίρι προσέχουμε επίσης ιδιαίτερα να μην ξεχάσουμε για ώρες τον παπαγάλο μας στον ήλιο καθώς η πολύ ζέστη και ο καυτός ήλιος μπορούν σύντομα να γίνουν θανατηφόρα για τον φτερωτό μας φίλο.
– Μεγάλη προσοχή απαιτείται στο νερό του παπαγάλου ώστε το καλοκαίρι να παραμένει σε σχετικά φυσιολογική θερμοκρασία όσο είναι έξω ενώ το χειμώνα δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει πολύ κρύο. Το πολύ κρύο νερό, αν καταναλωθεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όργανα του σώματος του παπαγάλου μας πολύ σύντομα.
– Δεν βγάζουμε έξω ποτέ τον παπαγάλο μας όταν έχει κάνει μπάνιο. Τα ρεύματα μπορούν να αποβούν μοιραία για την υγεία του. Τους θερινούς μήνες μπορεί να υπάρξει εξαίρεση εφόσον το κλουβί δε βρίσκεται σε σημείο με έντονο ρεύμα.
Συχνές απορίες
- -Μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάμπα ακτινών UV-A και UVB;
Ναι αρκεί η λάμπα να είναι καλής ποιότητας και η χρήση της να συνοδεύεται με καλή διατροφή. Δεν αποτελεί ιδανική λύση όμως σίγουρα “βελτιώνει” την κατάσταση αν δεν υπάρχει τρόπος να βγει ο παπαγάλος μας σε απευθείας ηλιακό φως. Τέτοιες λάμπες χρησιμοποιούνται συχνά σε εκτροφές εσωτερικού χώρου όμως τα τελευταία χρόνια αυξάνονται παγκοσμίως οι εκτροφείς που προτιμούν εξωτερικούς χώρους για την εκτροφή τους λόγω του ήλιου και της ευεργετικής επίδρασης του όταν χρησιμοποιείται σωστά.
- -Τι γίνεται με τους παπαγάλους στη φύση όταν υπάρχει συννεφιά ή όταν κλωσούν;
Το συκώτι λειτουργεί ως αποθήκη της βιταμίνης D. Αποθηκεύονται εκεί μικρές ποσότητες όχι όμως επαρκείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
- -Μπορεί η βιταμίνη D να δοθεί με άλλο τρόπο στον παπαγάλο;
Μέσω της διατροφής χωρίς όμως μεγάλη απορροφητικότητα. Σε καμία περίπτωση η χορήγηση τροφών που περιέχουν τη βιταμίνη αυτή δε μπορεί να αντικαταστήσει το ηλιακό φως. Βιταμίνη D περιέχει ο κρόκος του αυγού. Επίσης κάποια είδη ψαριού όπως ο σολομός και ο τόνος. Η χρήση τέτοιων ψαριών ΔΕΝ συνιστάται από πτηνιάτρους στη διατροφή του παπαγάλου. Προτιμήστε το αυγό χωρίς όμως να το παρακάνετε. Την πολύτιμη αυτή βιταμίνη περιέχουν και σκευάσματα βιταμινών καθώς και τα πέλλετς, η απορρόφηση της όμως από αυτές τις πηγές αμφισβητείται έντονα.