Η άποψη του ειδικού | Τι πρέπει να γνωρίζω πριν πάρω ένα κατοικίδιο;

Παντελίνα Υπερμάχου 25 Μαΐου, 2021

Της Δρ. Παντελίνας Υπερμάχου

Τα ζώα ήταν ανέκαθεν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου, οπότε η συνύπαρξη και συμβίωσή τους ήταν απαραίτητη για την επιβίωσή του στη γη. Ο άνθρωπος πάντα ήθελε να εξημερώνει τα ζώα έτσι ώστε να τα χρησιμοποιεί στις διάφορες του εργασίες. Πολλές φορές επίσης προσπαθούσε να ερμηνεύει τις συμπεριφορές τους και να χρησιμοποιεί συμβολισμούς, όπως της κουκουβάγιας που συμβολίζει τη σοφία ή της αλεπούς που συμβολίζει την πονηριά. Υπήρχε πάντοτε λοιπόν μια έντονη ανάγκη του ανθρώπου να είναι σε επαφή με τα ζώα, κάτι που σταδιακά και μέσα από το πέρασμα των χρόνων μας έφερε στο σήμερα που τα ζώα αντί για κατοικίδια, θεωρούνται μέλη της οικογένειας.

«Ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και ζώου είναι μια αμφίδρομη, ωφέλιμη και
δυναμική σχέση που επηρεάζεται από συμπεριφορές απαραίτητες για την υγεία, ευζωία και ευεξία και των δύο.»

Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι πολλοί από εσάς θα θέλατε να αποκτήσετε κάποιο κατοικίδιο. Βέβαια πολλοί είτε έχετε ήδη ένα ή και περισσότερα κατοικίδια είτε έχετε πρόσφατα αποκτήσει ένα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε άραγε πριν μπούμε στη διαδικασία να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο;

Το πιο σημαντικό ζήτημα στην απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι η αναγνώριση και η ανάληψη ευθύνης απέναντι του. Πλέον θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα είμαστε υπεύθυνοι για ακόμα μια ζωή η οποία θα εξαρτάται μόνο από εμάς. Με αυτό συνεπάγεται χρόνος επί καθημερινής βάσης αλλά και χρήμα το οποίο θα πρέπει να διαθέτουμε από εδώ και πέρα μηνιαία. Σκεφτείτε πώς είναι όταν ένα νεογνό έρχεται ξαφνικά στην οικογένεια. Στην αρχή επιβάλλεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, άρα και πολλές αλλαγές στο σπίτι, στις συνήθειες, στις συμπεριφορές και γενικά στον τρόπο ζωής που θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας. Σιγά σιγά βλέποντάς το να μεγαλώνει, η ευθύνη θα παραμένει. Ταυτόχρονα όμως θα χτίζεται μια υπέροχη σχέση που θα μας ανταμείβει με το τέλος της κάθε μέρας. Κάπως έτσι μοιάζει και η απόφασή σας να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο.

Θα ήταν καλό λοιπόν να ζυγίσετε τα δεδομένα σας και να αναλογιστείτε κατά πόσο είστε σε θέση τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας.

Με τον ερχομό του νέου μέλους θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες επισκέψεις στον κτηνίατρο για τα πρώτα του εμβόλια. Επίσης θα πρέπει να γίνει στείρωση και αποπαρασιτισμός. Ο εμβολιασμός και ο τακτικός αποπαρασιτισμός είναι πολύ σημαντικοί για την υγεία και την ευημερία του ζώου σας, αφού το προστατεύουν από διάφορες μολυσματικές ασθένειες. Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Η επιλογή μιας σωστής, συμπληρωμένης διατροφής είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση. Με την καθοδήγηση του κτηνίατρού σας θα επιλέξετε την καταλληλότερη τροφή για το κατοικίδιό σας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Καλό θα ήταν να είστε συνεπής στην τροφή που θα επιλέξετε και να αποφεύγετε να του δίνετε λιχουδιές ή δικά σας φαγητά. Αυτό θα διευκολύνει και εσάς τους ίδιους.

Η στείρωση είναι μια επέμβαση που καλό θα ήταν να γίνεται τον πρώτο χρόνο της ζωής του κατοικίδιού σας εφόσον το απαλλάσσει από πολλούς κινδύνους.

Γιατί άραγε να στειρώσω το κατοικίδιό μου;

Με τη στείρωση το ζώο μας γίνεται λιγότερο επιθετικό. Επιπρόσθετα μειώνουμε τις πιθανότητες της τάσης φυγής από το σπίτι είτε για ζευγάρωμα – κάτι που το θέτει σε άμεσο κίνδυνο – είτε για εμπλοκή σε τροχαίο, είτε ακόμα και για νόσημα, κυρίως της δηλητηρίασης και πολλών άλλων λοιμώξεων που παραμονεύουν έξω. Επιπλέον μειώνουμε τη διάθεση για καβγά λόγω ζευγαρώματος και την πιθανότητα μετάδοσης διαφόρων ασθενειών. Ταυτόχρονα το προφυλάσσουμε από σοβαρές ασθένειες όπως τον καρκίνο των όρχεων ή του προστάτη στα αρσενικά και τον καρκίνο των μαστών στα θηλυκά. Τέλος, συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων.

Σωστή εκπαίδευση

Ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο μεγάλωμα του κατοικίδιού μας παίζει η σωστή εκπαίδευση και ο προγραμματισμός, κάτι που θα διευκολύνει εμάς αλλά θα κάνει και το κατοικίδιό μας πιο ήρεμο. Στην περίπτωση που το νέο μέλος είναι σκύλος, τότε στο πρόγραμμά μας θα πρέπει να συμπεριληφθεί η σωματική άσκηση. Οι σκύλοι, ιδιαίτερα οι μεγαλόσωμοι, χρειάζονται καθημερινή εκτόνωση και τρέξιμο. Γι’ αυτό συστήνονται οι πρωινές βόλτες για το ξεκίνημα της μέρας, ούτως ώστε να αθληθούν και να ικανοποιήσουν τη φυσική τους ανάγκη. Για τον σκοπό αυτό έχουμε πάντοτε πλαστικές τσαντούλες μαζί μας για να μαζεύουμε τα περιττώματα του ζώου μας, σεβόμενοι το περιβάλλον και τους γύρω μας και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατήρηση της δημόσιας υγείας. Καλό είναι η μέρα να τελειώνει με τη βραδινή βόλτα.

Η κοινωνικοποίηση είναι ακόμα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην προσωπικότητα του ζώου μας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν το κατοικίδιό μας να είναι εξοικειωμένο τόσο με άλλα ζώα όσο και με άλλους ανθρώπους, κυρίως με παιδιά για να αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα. Οι γάτες από την άλλη μπορούν να απολαμβάνουν παιχνίδια στο σπίτι. Το παιχνίδι με τη γάτα αποτελεί απαραίτητο μέρος της διατήρησης της υγείας της και του δεσμού σας. Μπάλες από αλουμινόχαρτο, πλαστικά καπάκια από μπουκάλια, χαρτοσακούλες ή οτιδήποτε κινείται εύκολα και κάνει λίγο θόρυβο είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι να μετατραπούν σε παιχνίδια για τη γάτα σας.

Όλα αυτά λοιπόν θα μας βοηθήσουν να συνυπάρχουμε με τα ζώα. Μέσα από μια αρμονική συμβίωση αγάπης, σεβασμού, κατανόησης, προσφοράς και ευθύνης κάνουμε τόσο τη δική μας ζωή όσο και τη δική τους ομορφότερη και πλουσιότερη.

Δρ. Παντελίνα Υπερμάχου DVM, MRCVs

Animalina Vet Clinic