Η άποψη του ειδικού | Οδοντικά προβλήματα στα κουνέλια

Dr Pet 7 Ιανουαρίου, 2021

Των Δρ. Μιχάλη Χριστοφόρου & Δρ. Ελευθερίας Ξενοφώντος

Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Έτσι, αντισταθμίζεται η έντονη φθορά που προκαλείται από τη συνεχή μάσηση παχιάς χονδροειδούς βλάστησης. 

Όταν τα δόντια τους υπεραναπτυχθούν, έχουν άνιση διάβρωση. Αυτό οδηγεί σε ανωμαλία σύγκλεισης των δοντιών και σε άλλα προβλήματα τα οποία μπορούν να υποβαθμίσουν την ικανότητα του κατοικίδιού σας να τρέφεται.

Τα κουνέλια έχουν συνολικά 28 δόντια εκ των οποίων τα πλείστα δεν είναι εύκολα ορατά. Γι’ αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό οι κουνελογονείς να παρακολουθούν τα κουνέλια τους για σημάδια οδοντικών προβλημάτων ούτως ώστε να εξασφαλίζουν συχνές προληπτικές εξετάσεις στον κτηνίατρό τους.

Αίτια:
Οι αιτίες των οδοντικών προβλημάτων εμπίπτουν σε 2 μεγάλες κατηγορίες, σε συγγενείς και επίκτητες:
1. Τα συγγενή οδοντικά προβλήματα είναι το αποτέλεσμα κάποιας ανωμαλίας που υπάρχει ήδη από τη γέννηση του ζώου. Συνήθως εντοπίζονται σε πολύ νεαρές ηλικίες.
2. Τα επίκτητα οδοντικά προβλήματα που είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, είναι πολύ πιο συχνά από τα συγγενή. Επειδή στην αρχή εμφανίζονται σταδιακά με πολύ ήπια συμπτωματολογία, γίνονται συνήθως αντιληπτά σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα επίκτητα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν σε ένα μεγάλο βαθμό λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα πρόληψης.

2.1 Διατροφή και φροντίδα: Η ανεπαρκής προσφορά καλής ποιότητας σανού στα κουνέλια είναι η πιο συχνή αιτία οδοντικών προβλημάτων. Μία ξηρή τροφή καλής ποιότητας υπό μορφή σφαιριδίων είναι ουσιώδης για την κάλυψη των αναγκών τους σε μικρο-στοιχεία και μακρο-στοιχεία. Εντούτοις, ένα μείγμα σανού από διάφορα κατάλληλα φυτά πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να προσφέρονται φρέσκα λαχανικά και ειδικά παιχνίδια που είναι κατάλληλα για μάσηση. Αυτά βοηθούν όχι μόνο στον πνευματικό και διατροφικό εμπλουτισμό, αλλά και στη διατήρηση του μεγέθους των συνεχώς αναπτυσσόμενων τομέων του κουνελιού.
2.2 Άλλες αιτίες εκτός από τη διατροφή αποτελούν:
Τραυματισμοί στο κεφάλι ή στο πρόσωπο που όσο ήπιοι και αν φαίνονται, μπορούν να προκαλέσουν αφύσικη ανάπτυξη των δοντιών.
Ασθένειες που επηρεάζουν τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό τους.
Γενετικοί παράγοντες, όπως ανωμαλίες στο σχήμα και το μέγεθος της γνάθου (σαγονιού).

Tι πρέπει να προσέχουμε:
Επειδή τα κουνέλια τείνουν να κρύβουν σημάδια ασθένειας, αδυναμίας και πόνου, τα πρώιμα συμπτώματα της οδοντικής νόσου είναι συχνά ανεπαίσθΤητα. Η συχνή κλινική εξέταση από τον κτηνίατρό σας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί σε περίπτωση μη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, τα οδοντικά προβλήματα θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Η επιδείνωση μπορεί να επιφέρει ως αποτέλεσμα την έντονη εκδήλωση συμπτωμάτων ακόμα και από τα πιο στωικά κουνέλια. Σε μια τέτοια περίπτωση, καθίσταται δύσκολο να ξεπεράσουν τα προβλήματα ή ακόμα και να επιβιώσουν.
Αν το κουνέλι σας παρουσιάζει ένα από τα παρακάτω σημάδια, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας:

  1. Αλλαγές στη διατροφή ή την όρεξη: Ξαφνικός τερματισμός του ενδιαφέροντος για την αγαπημένη τους τροφή ή προτίμηση πιο μαλακών τροφών, όπως τα φρέσκα λαχανικά αντί για σανό ή ξηρή τροφή
  2. Δακρύρροια (έντονη παρουσία δακρύων)
  3. Σιελόρροια
  4. Ρινικό έκκριμα
  5. Πρήξιμο στο πρόσωπο
  6. Εξόφθαλμος (πιο γουρλωτά μάτια)

Πρόληψη:
Η καλύτερη θεραπεία των οδοντικών προβλημάτων των κουνελιών είναι η πρόληψη. Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε μία πολύ καλής ποιότητας διατροφή, η οποία να συμπεριλαμβάνει απεριόριστη πρόσβαση σε διάφορες ποικιλίες σανού καθώς και ορισμένη ποσότητα ξηρής τροφής υπό μορφή σφαιριδίων. Επιπλέον, θα ήταν καλό η διατροφή να είναι εμπλουτισμένη με φρέσκα λαχανικά και να συνδυάζεται με ειδικά παιχνίδια κατάλληλα για μάσηση.

Παρόλο που είναι δύσκολο στο σπίτι να παρατηρήσετε τα υπόλοιπα δόντια του κουνελιού σας, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με την εικόνα των τομέων του (μπροστινών δοντιών). Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε διαφορά στο χρώμα, το σχήμα ή το μέγεθός τους, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό το κουνέλι σας να προβαίνει σε συχνές προληπτικές εξετάσεις. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα εργαλεία που θα του επιτρέψουν να εξετάσει όλα τα δόντια του.