Η άποψη του ειδικού | Μεταλλικό κλουβάκι (crate) σκύλου: φίλος ή εχθρός;

Despina Aristodimou 3 Ιουνίου, 2021

Της Δέσποινα Αριστοδήμου 

Θα έχετε πιθανόν ακούσει ότι το γνωστό ‘crate’ παρομοιάζεται με φυλακή. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει κακό crate, αλλά υπάρχει η κακή χρήση του! Γι’ αυτό και το crate μπορεί εύκολα να γίνει φίλος για εμάς και τον σκύλο μας αλλά επίσης και εχθρός μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να το χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε στο κατοικίδιό μας καμία ψυχική και σωματική βλάβη με τη χρήση του. 

Πότε το μεταλλικό κλουβί γίνεται φίλος μας;

  • Κατά την εκπαίδευση της τουαλέτας του κουταβιού μας. Η σωστή χρήση του crate σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο καθημερινό πρόγραμμα βόλτας μας βοηθά να μάθουμε στο κουτάβι μας σταδιακά να λερώνει μόνο έξω από το σπίτι. 
  • Όταν η υγεία και η ζωή του σκύλου μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ασφάλεια τους είναι πάνω από όλα, γι’ αυτό και ο περιορισμός του σκύλου όταν λείπουμε από το σπίτι, τον εμποδίζει από το να μασήσει ή να καταπιεί αντικείμενα όπως καλώδια, πλαστικά κ.ά.
  • Κατά την προ-εκπαίδευση του κουταβιού όταν ακόμη μαθαίνει τι επιτρέπεται να μασά και τι όχι. (Η προ-εκπαίδευση ή αλλιώς ‘εκπαίδευση κουταβιών’ αποτελείται από μια σειρά ασκήσεων και πληροφοριών για ομαλή και σωστή συμβίωση με ένα κουτάβι αλλά και σωστή κοινωνικοποίηση.) 
  • Όταν ο κτηνίατρος προτείνει ανάρρωση στο κλουβί για λόγους υγείας του σκύλου π.χ. μετά από μια σοβαρή επέμβαση. 
  • Όταν γίνεται εξοικείωση με το συγκεκριμένο κλουβί για μελλοντική χρήση. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί στο μέλλον ο σκύλος να διανυκτερεύσει στον κτηνίατρο ή να ταξιδέψει, θα είναι προετοιμασμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους κλουβιά. 
  • Όταν κατά τη χρήση του crate, ο σκύλος σας έχει αρκετό χώρο για να μπορεί να σταθεί με άνεση μέσα στο crate, μπορεί να κάνει στροφή γύρω από τον εαυτό του και μπορεί να ξαπλώσει.

Πότε το μεταλλικό κλουβί γίνεται εχθρός μας;

  • Όταν είμαστε θυμωμένοι με τον σκύλο μας και αποφασίζουμε να τον τιμωρήσουμε κλείνοντας τον στο crate. 
  • Όταν σχεδιάζουμε να βάλουμε δύο ή περισσότερους σκύλους στο ίδιο μεταλλικό κλουβί. 
  • Όταν οι φυσικές ανάγκες του σκύλου μας όπως φαγητό, τουαλέτα, εξάσκηση, παιχνίδι δεν καλύπτονται πριν να μπει στο κλουβί. 
  • Αν ο σκύλος μας αντιμετωπίζει φοβία στο κλουβί και εμείς τον αναγκάζουμε να περνά χρόνο εκεί. 
  • Σε περιπτώσεις άγχους αποχωρισμού όπου ο σκύλος μας διακατέχεται από μια πλημμύρα αρνητικών συναισθημάτων καθώς εμείς απουσιάζουμε από το σπίτι.  
  • Όταν αφήνουμε τον σκύλο μας σε καθημερινή βάση να περνά μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο κλουβί πρωί και βράδυ. 
  • Όταν αποκλείουμε τον σκύλο μας από κάθε οικογενειακή δραστηριότητα που γίνεται μέσα στο σπίτι, επιλέγοντας να τον κλείσουμε στο crate για να μη μας ‘ενοχλεί’. Οι σκύλοι μας αγαπάνε, μας συναισθάνονται, μας χρειάζονται και μας θεωρούν οικογένειά τους. Έτσι ακριβώς πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε και εμείς.

Να θυμάστε πως για να γίνει το crate μια ευχάριστη εμπειρία για τον σκύλο μας θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με κάτι όμορφο και επιθυμητό προς αυτόν όπως για παράδειγμα ένα αγαπημένο παιχνίδι, μια νόστιμη λιχουδιά, ξεκούραση, ηρεμία κτλ. 

Τα παραπάνω είναι συμβουλές και πληροφορίες και όχι οδηγίες χρήσης για το crate. Αν δεν είστε σίγουροι αν πρέπει ή πως να χρησιμοποιήσετε το crate για εκπαίδευση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις σκύλων οι ίδιες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυτοσχεδιάζετε κατά τη χρήση του.

Δέσποινα Αριστοδήμου 

Θετική Εκπαιδεύτρια