Από την Κορίνα
Γνώριζες ότι υπάρχουν διάφορα είδη κορωνοϊών που μπορούν να προσβάλουν πτηνά, θηλαστικά και ψάρια;
Διάβασε αυτό το άρθρο από την κτηνίατρο Ελισσάβετ Καλερίδου και μάθε όλα όσα αφορούν το κατοικίδιό σου!
Ένα είδος κορωνοϊού είναι αυτός του σκύλου που επηρεάζει το έντερό του και προκαλεί διάρροια. Ο κορωνοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα. Αυτά τα δύο είδη δε σχετίζονται με τον κορωνοϊό του ανθρώπου.
Συνολικά υπάρχουν 7 είδη κορωνοϊού που μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο. Σύμφωνα με την κτηνίατρο:
«Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, έχουμε ελάχιστες ή και καθόλου αποδείξεις, ότι τα κατοικίδια ή άλλα οικόσιτα ζώα που θα εκτεθούν με φυσικό τρόπο στον SARS-CoV-2 θα νοσήσουν με COVID-19 και καθόλου αποδείξεις, ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα ζώα ή στους ανθρώπους.»
Οι ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες μερικά κατοικίδια νόσησαν δεν είναι αρκετές για να επιβεβαιώσουν πως πάσχουν από τον ιό SARS-CoV-2.
Αν είσαι φορέας του ιού και χαϊδέψεις το κατοικίδιό σου, πιθανόν στην εξέταση για ανίχνευση του κορωνοϊού να φανεί πως είναι και αυτό θετικό. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως ο αγαπημένος σου φίλος νοσεί.
«Φυσικός φορέας του ιού είναι ο άνθρωπος.» Άρα τα ζώα δεν μπορούν να σου μεταδώσουν τον ιό. Αυτό άλλωστε δηλώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού δε βρήκε σχετικά στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο.
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, ο SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μπορεί να μολύνει κάποια ζώα. Ωστόσο δεν είναι όλα τα είδη το ίδιο ευάλωτα. Για παράδειγμα, οι χιμπαντζήδες, οι γορίλες και άλλα πρωτεύοντα είδη κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλο ζώο. Η γάτα, μερικά αιλουροειδή και κάποια τρωκτικά διατρέχουν μέσο κίνδυνο μόλυνσης, σε αντίθεση με τους σκύλους, τα άλογα και μερικά πτηνά που ο κίνδυνος μόλυνσής τους είναι χαμηλός.
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, όποιο κι αν είναι το κατοικίδιό σου, δε σημαίνει πως όταν μολυνθεί, αυτόματα πάσχει από τον κορωνοϊό.
Οι ειδικοί σήμερα πιστεύουν πως ο COVID-19 είναι μεταδοτικός μόνο στους ανθρώπους. Αν το κατοικίδιό σου εμφανίσει γαστρεντερικά ή αναπνευστικά συμπτώματα, ο κτηνίατρος θα πρέπει να δει αν πάσχει από άλλες συνηθισμένες παθήσεις.
Αν δεν είσαι θετικός στον κορωνοϊό, καλό είναι να συνεχίζεις να εφαρμόζεις τις σωστές πρακτικές υγιεινής. Για παράδειγμα το καλό πλύσιμο χεριών αποτρέπει τη μετάδοση βακτηρίων που υπάρχουν στους σκύλους και τους γάτους και είναι απαραίτητο πριν και μετά την επαφή με αυτά. Αν έχεις σκύλο, είναι βασικό ν’ ακολουθείς τους κανόνες υγιεινής ακόμα και όταν τον πας βόλτα.
Σε περίπτωση που προσβλήθηκες από τον κορωνοϊό, είναι αναγκαίο να περιορίσεις την επαφή με το κατοικίδιό σου, όπως θα έκανες και με τους ανθρώπους. Καλό θα ήταν να μην το χαϊδεύεις και να το αγκαλιάζεις. Αν μπορεί κάποιος άλλος να το φροντίζει μέχρι να αναρρώσεις θα ήταν καλύτερο. Επίσης θα ήταν χρήσιμο να μη μοιράζεσαι σεντόνια ή πετσέτες μαζί του. Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις το κατοικίδιό σου σε άλλο σπίτι για αυτή τη χρονική περίοδο, εκτός και αν δεν μπορείς να το φροντίζεις κατάλληλα.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ζωής σου, σίγουρα χρειάζεσαι στήριξη και αγάπη από το αγαπημένο σου κατοικίδιο. Ο κτηνίατρος είναι αυτός που μπορεί να προστατέψει τόσο τον αγαπημένο σου φίλο όσο κι εσένα.
Αν αυτό το άρθρο σου άρεσε, μπορείς να το κοινοποιήσεις ούτως ώστε και άλλοι κηδεμόνες ζώων να μάθουν αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες.