Η άποψη του ειδικού | Κροτοφοβία στους σκύλους

Andria Lagou 11 Ιανουαρίου, 2021

Της Άντριας Λαγού

Ας αρχίσουμε από το τι είναι η κροτοφοβία και πως την εντοπίζουμε! 

Κροτοφοβία είναι ο φόβος που εμφανίζεται αμέσως μετά από έναν κρότο, έναν έντονο θόρυβο. 

Τα σκυλιά που αντιμετωπίζουν την συγκεκριμένη φοβία δεν θα αντιδράσουν μόνο σε έναν δυνατό και κοντινό κρότο.. Ως γνωστόν η ακοή των σκύλων είναι πολύ ανεπτυγμένη, επομένως ακούνε ήδη ήχους που εμείς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και στην κροτοφοβία, ο κρότος δηλαδή μπορεί να έρχεται από μαρκινή απόσταση ή να μην θεωρήσουμε ότι είναι τόσο δυνατός ώστε να φοβίσει τον σκύλο μας.. και όμως τα σκυλιά που πάσχουν από κροτοφοβία επηρεάζονται το ίδιο κιόλας λεπτό. Αρχίζει το άγχος να κατακλύζει τον σκύλο και στην συνέχεια κυριαρχεί ο πανικός.. 

Πότε μπορεί να εμφανιστεί η κροτοφοβία; 

Μελέτες ερευνητών έχουν εντοπίσει ότι η κροτοφοβία είναι μια από τις φοβίες που έχουν γενετική επιρροή στον σκύλο.. δηλαδή αρκετές φορές κληρονομείται, επομένως μπορεί να εμφανιστεί από πολύ μιρκή ηλικία στο κουτάβι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας! 

Η κροτοφοβία όπως έχουμε προαναφέρει κάνει την εμφάνιση της αμέσως μετά τον κρότο, είτε αυτός προέρχεται από βροντές του χειμώνα, είτε από πυροτεχνήματα, πυροβολισμούς ή οποιοδήποτε ηχητικό ερέθισμα. 

Πως θα καταλάβω εαν ο σκύλος μου είναι κροτοφοβικός; 

Στο άκουσμα ενος κρότου ο σκύλος αρχίζει να διακατέχεται από πανικό και τρόμο. 

Η ουρά κατεβαίνει μεταξύ των ποδιών του, αρχίζει το τρέμουλο και το κλάμα, τα αυτιά πηγαίνουν προς τα πίσω και προσπαθεί να τρέξει για να αποφύγει το ερέθισμα που τον φοβίζει. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε σε ένα θλιβερό περιστατικό που εκτυλίχθηκε το Πάσχα για να καταλάβουμε όλοι την επικινδυνότητα της κατάστασης.. Σκύλος ο οποίος βρισκόταν μόνος του στο μπαλκόνι, άκουσε δυνατό ήχο από κροτίδα και στην προσπάθεια του να απομακρυνθεί έπεσε από το μπαλκόνι…

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ηχητικά ερεθίσματα είτε είναι πολύ έντονα είτε είναι επανειλημμένα, σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπουμε ακόμα πιο έντονα σημάδια όπως, η σιελόρροια, η ταχυκαρδία, οι διάρροιες και άλλα. 

Πως μπορώ να βοηθήσω τον σκύλο μου; 

Αρχικά εφόσον είναι εις γνώσιν μας ότι ο σκύλος μας αντιμετώπίζει την συγκεκριμένη φοβία, προσπαθούμε να τον προστατέψουμε όσο το δυνατόν προληπτικά! ΄

Ας δούμε ορισμένους τρόπους βοήθειας! 

  • Αν συμβεί για πρώτη φορά μπροστά μας, τότε προσπαθούμε να τον πλησιάσουμε με πολύ ήρεμες κινήσεις, θέλοντας να τον καθησυχάσουμε μιλάμε χαμηλόφωνα και τον κρατάμε αγκαλιά χαϊδεύοντας τον και ενθαρρύνοντας τον. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί επειδή ορισμένες φορές λόγο υπερβολικού και ανεξέλεγκτου φόβου, ο σκύλος μπορεί να δαγκώσει. 
  • Επικοινωνούμε με ειδικό ώστε να δοθεί επαγγελματική βοήθεια στον σκύλο μας. Ειδικός για αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται ο θετικός εκπαιδευτής, ο συμπεριφοριστής, ο ολιστικός θεραπευτής, ομοιοπαθητικός για ζώα.
  • Αρωματοθεραπεία, Ανθοϊάματα Μπαχ, Ομοιοπαθητική – Μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την ψυχική υγεία όσο και την σωματική υγεία του σκύλου μας. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΑΝΤΑ με την καθοδήγηση ειδικού!
  • Αποφεύγουμε τους χώρους όπου εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσουν άγχος και στρες στον σκύλο μας. 
  • Περιόδους όπως για παράδειγμα το Πάσχα, έχουμε τον σκύλο μας σε ασφαλή χώρο για να αποφύγουμε τραυματισμούς. 

Όλες οι προληπτικές συμβουλές καλό είναι να ερφαρμόζονται αλλά ΔΕΝ είναι αρκετές,  το σημαντικότερο όλων είναι να απευθυνθούμε σε ειδικό για να βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον σκύλο μας. 

Η πιο σωστή περίοδος για να αντιμετωπίσουμε την κροτοφοβία είναι πριν έρθει η εποχή που τα ηχητικά ερεθίσματα θα είναι ασταμάτητα. 

Και να θυμάστε! Η φοβία δεν είναι κάτι απλό που μπορεί να εξαφανιστεί από μόνη της.. κάθε εμφάνιση της θα είναι χειρότερη.. 

Μην αφήνεις το τετράποδο φιλαράκι σου να ταλαιπωρείται….

Άντρια Λαγού 

Θετική εκπαιδεύτρια ζώων

Ολιστική θεραπεύτρια ζώων

Ερευνήτρια ευημερίας ζώων